Spring til indhold

Sådan her kan du udforske Danmarks kyster

Er du en af de mange, der står og mangler sommerferie planer? Og har du en drøm, om at udforske de danske kystområder? Der findes en række måder, hvor på du kan udforske de danske kyster.

På land og på vand

En af de klassiske måder for mange, er at rejse ud til de forskellige danske strande eller natursmukke områder rundt omkring i landet. Typisk her kører mange enten ud med bus, bil eller sejler ud med færge. Det kan hurtigt komme op på en del dage og større beløb, hvis du skal køre på tværs af landdelene, finde campingpladser eller andre overnatningsmuligheder.

En alternativ, men anden populær måde at udforske de danske kystområder og øer på, er ved at sejle rundt i en sejlbåd, motorsejler eller speedbåd. Hver en af bådtyperne har sine fordele og ulemper. Men overordnet for dem alle er, at de kan være en mere logistik nem og muligvis billigere måde at udforske landet på.

Sejlbåd vs Motorsejl vs Speedbåd

Alle bådtyperne kan ses at være kategorier, der har andre under kategorier under sig. Eksempelvis når det kommer til sejlbåde findes to forskellige typer; kapsejladsbåden og motorsejleren.

Den første nævnte er som navnet antyder en båd, der bruges til kapsejlads. Dog findes der her en del forskellige løsninger afhængig af, hvor bekvemmelighed du har behov for. Du kan nemlig finde kapsejladsbåde lige fra en lille racer til en stor racer.

Motorsejlbåd

Motorsejleren kan derimod ses som en form for blanding af både en motorbåd og kapsejladsbåd. Den har en kraftigere motor end en sejlbåd af tilsvarende størrelse, samt en meget større komfort end en lille cruiser. Du kan oftest finde motorsejlbåde fra 30 og opefter i størrelsen. For de fleste vil denne bådtype være den mest optimale at vælge som turbåd indenfor sejlbåd kategorien.

Hurtigere sejlads?

Ønsker du at udforske landet med lidt mere fart og vind i håret, er speedbåden det oplagte valg. Det er dog vigtigt at huske, at der er nogle særlige regler, der gælder sejlads med motorbåde. Det er som sådan ikke alle speedbåde eller motorsejlbåde, hvorpå der krav om et motorbådscertifikat.

Som udgangspunkt er du påkrævet at have et certifikat eller speedbådskørekort, hvis den pågældende båd er mellem 4-15 meter lang, eller under 4 meter lang, men med en motor på over 25hk. Det kan her anbefales at undersøge reglerne nærmere, hvis du vælger denne løsning.

Speedbådskørekort hvorhenne?

Der findes en række forskellige sejlskoler, hvor du kan tage en 1 dags kursus eller flere dages kursus for at få motorbådscertifikatet. Uanset valget vil du typisk skulle igennem teori og praktisk undervisning, hvor du vil få sejlreglerne belyste. Herunder kan de være ret smart, om du er nødsaget til at tage det eller ej, men alligevel tage et certifikat. På den måde kan du være sikret på, at du kan sejle speedbåd på forhånd, samt sejle ansvarligt.