Spring til indhold

Overvejer du et kæledyr? En kanin er en god start

Skal min kælekanin i bur?

For blot ti år siden var det helt almindeligt at have sin kælekanin i et lille bur på værelset eller ude i haven. Det var til gengæld næsten uhørt, at kaninerne gik frit rundt, medmindre de var udekaniner og havde et stort bur i haven.

I dag ser verden lidt anderledes ud og mange er begyndt at have frikaniner.
Har du prøvet at have både det ene og det andet, vil du hurtigt opdage, at der er en verden til forskel. På https://jha-kaniner.dk/ kan du læse mere om, hvad der kræves at passe en kanin.

Kaniner som kæledyr

Kaniner er meget misforståede dyr, der stadig lider under deres fortid som pelskaniner.
Industrikaniner havde, som mange andre dyr i industrien, kun små bure og ikke meget mulighed for at bevæge sig. Da vi begyndte at adoptere dem som kæledyr, overførte vi samme ide til hjemmet. Kaniner er imidlertid slet ikke egnet til et liv i et lille bur, og du bør anskaffe dig noget godt kanin udstyr, inden du køber en kanin.
De får ikke nok motion, ingen mulighed for at gøre nogle af de ting som kaniner elsker, og de bliver dybt deprimerede. Det er helt almindeligt at burkaniner lider af en hel række sygdomme og problemer som gør den ondt, som følge af at sidde i bur. Kaninen der sidder roligt i buret og kigger ud, er ikke en glad og veltilfreds kanin. Den har som nok givet op på livet.

Tilbyder du derimod en kanin et liv som frikanin eller i en stor kanin løbegård, vil du opleve et helt andet kæledyr, der er kendetegnet af en overraskende intelligens og uudtømmelig nysgerrighed. Kaniner, har brug for at bevæge sig mindst 10 timer i døgnet og elsker at løbe og lege. De er byttedyr og er nemme at forskrække, men når de kender dig bliver de meget trykke og de er utroligt sociale væsner, der vil komme og undersøge hvad du laver hele tiden. Ingen kanin kan lide at være alene og har det bedst med en artsfælle. Sæt dig gerne godt ind i pasning af frikaniner, før du overvejer, hvordan din frikanin skal passes.

Udstyr til kælekaninen

Uanset hvordan du vælger at have kanin, skal du have en smule kaninudstyr. Selv frikaniner, uanset om de går inde i huset eller udenfor i haven i et stort indelukke, har brug for en base. Det nemmeste her er at bruge et stort kaninbur, som du lader stå åbent hele eller dele af døgnet. Kaninen skal altid have fri adgang til sin base uden at du skal lukke den ind og ud. Det er vigtigt at du ikke løfter den ud af buret, da den har brug for en hule den føler sig sikker i.

Inde i kaninbure eller kaninens hule stiller du mad og vand og en kaninbakke. Dette kan også gøres i en kanin løbegård. Kaniner er lidt mystiske og synes altså det er hyggeligt at spise, mens de er på toilet, så det kan være smart at sætte deres hø lige ved deres toilet, så undgår du en masse pøller rundt omkring på mærkelige steder. Derudover kræver kaninen faktisk kun masser af pinde og ting at gnave i, samt flere gode gemmesteder!