Spring til indhold

Naturglad bådejer? Tips til sikker opbevaring af en jolle

Når man køber en jolle, køber man drømmen om hyggelige solskinsrige dage på bølgen blå. Man skal dog huske, at der med denne drøm også kommer forskellige krav til, hvordan man bedst kan sikre sig selv, som for eksempel med sikre og billige redningsveste, og sit udstyr. I denne artikel finder du tips til, hvordan du på den bedste og mest sikre måde opbevarer din jolle, når den ikke vugger i bølgerne.

Når du ikke ligger i vandet, er det vigtigt at få båden op på land. For at kunne beskytte din jolle optimalt gennem vind og vejr, er den bedste løsning at finde en plads i en opbevaringshal, hvor den ikke er udsat for svingende temperaturer. Alternativt er en høj garage hvor der er isoleret og tørt også rigtig godt. Har du pt. en garage der ikke er isoleret kan du sagtens ombygge den. Se evt. tips til opsætning af gipsvægge her. Er det ikke muligt at finde en opbevaringsplads indendørs, er der andre effektive metoder at opbevare din jolle på. Du kan for eksempel investere i et båd/dæk stativ, som jollen kan ligge på. Dette hæver den over jorden, og giver den en bedre mulighed for ikke at få frostskader over vinteren.

Skal din jolle tilbringe sin tid udendørs, er det også vigtigt at dække den ordentligt til, så den ikke er udsat for vind, vand, sol og sne mens årstiderne skifter. Der er mange forskellige typer af presenning, som kan benyttes til formålet. Når du skal investere i en presenning til din jolle, er det derfor vigtigt at huske på, at det er tykkelsen af materialet og lukningerne ved surringsøjerne, som skal være i fokus. Derefter skal du finde det sted, hvor der er mest mulighed for læ, da dette mindsker de prøvelser, som både jollen og presenningen, som beskytter den, udsættes for. 

Når du opbevarer din jolle udendørs med presenning opstår der ofte fugt og kondens på indersiden. Sørg derfor for, at der altid er god ventilation under din overdækning. Dette er muligt ved at lade enderne af din overdækning være åbne eller sørge for, at luft kan trænge op under pressenningens sider. Samtidig skal du også sørge for, at eventuelle skarpe kanter på jollen ikke kan gnide hul i presseningen, når den udsættes for vind og vejr. Husk også at sure din presenning godt fast, da den udsættes for heftig vind gennem de forskellige årstider. Du kan hjælpe dette problem ved at lave sandsække eller vand i små dunke, som du kan binde fast i de kraftige surringsøjer, som holder presseningen nede.