Spring til indhold

Få styr på mandebrysterne

  • af

Behandling af gynækomasti

I de senere år er forekomsten af øget brystudvikling hos mænd, også kaldet gynækomasti, steget betragteligt. Årsagen til dette kan være enten overvægt, ubalance mellem de mandlige og kvindelige kønshormoner eller bivirkninger fra forskellige medikamenter. Den mest effektive behandling af overvægts-gynækomasti er fedtsugning. Hvis der er en del kirtelvæv i vævet kombineres en fedtsugning ofte med en kirurgisk fjernelse af kirtelvævet. Den nyeste behandling af gynækomasti er et lille indsnit lige i underkanten af brystet (ca. 3 mm), hvorfra både en fedtsugning og en fjernelse af kirtelvæv ved hjælp af en shaver, kan foregå (se nedenfor)

Indikationer for indgrebet

Den mest almindelige form for gynækomasti er en kombination af overvægt og tilstedeværelse af en øget mængde kirtelvæv. Det er ikke altid muligt på forhånd at vurdere mængden af kirtelvæv hos den enkelte, hvorfor hvert tilfælde af gynækomasti kandiderer til behandling med shaver.

Selve operationen

Korrektion af gynækomasti foretages i fuld bedøvelse. Typisk vil det første skridt i behandlingen være, at suge overflødigt væv væk. Dette gøres ved hjælp af en del tilført væske, der minimerer blødningen under indgrebet.

En mikro-kanyle (sonde) indføres gennem et ca. 3 mm snit i brystfolden.

Efter fedtsugningen vil kirurgen vurdere om der skal fjernes kirtelvæv.

Efter fjernelse af fedtvæv i venstre bryst –  forskellen er tydelig.

Hvis kirtelvæv skal fjernes efterfølgende, indføres en shaver gennem samme åbning.

Normalt efterlades noget af kirtelvævet for at bevare et naturligt og æstetisk resultat. Nogen gange kan det fjernede kirtelvæv undersøges mikroskopisk. Normalt lukkes såret med små strips og nogle gange med et enkelt sting. Sommetider kan det være nødvendigt at efterlade et lille dræn og sjældent, hvis der har været blødning under indgrebet, er det nødvendigt at udvide indgrebet med en lille adgang gennem brystvorten. Efter operationen får du en komprimerende forbinding på.

Efter operationen

Du skal blive på klinikken en dag efter indgrebet og normalt er du oppe og gå samme aften. Hvis du har fået lagt et lille dræn under indgrebet, fjernes dette indenfor de første 24 timer efter operationen. Hævelser og blå mærker kan forekomme i op til 1 mdr. efter indgrebet. Du skal bære en komprimerende forbinding i en mdr. efter operationen, men kan dog tage denne af, når du går i bad. Hvis dine sår er lukket med strips, behøver du ikke komme til kontrol på klinikken efter en uge. Efter en uge må du genoptage sportsaktiviteter. Den fulde virkning af dit indgreb kan ses tydeligst efter ca. 3 mdr. og da vil vi gerne høre, hvordan det går for dig.

Fordele ved shaver-metoden

  • Fjernelsen af gynækomastien er meget præcis
  • Hele proceduren foregår gennem et meget lille snit i brystfolden, der efterlader næsten usynlige ar
  • Det er muligt at undersøge det fjernede kirtelvæv
  • Du er hurtigt frisk igen
  • Ingen grund til kontrolbesøg umiddelbart efter indgrebet

Ulemper ved shaver-metoden

  • Der er risiko for blødning under operationen og det kan blive nødvendigt at anlægge et dræn
  • Nogle gange må indgrebet udvides med et lille snit ved brystvorten

Efter fedtsugningen vil kirurgen vurdere om der skal fjernes kirtelvæv.