Spring til indhold

Hvad er Botox?

  • af

Botulinum toksin

Botulinum-toksin har været kendt og benyttet i mange år i den medicinske verden og er nu nok mest kendt for sine egenskaber indenfor rynkebehandling. Stoffet har effekt på det man kalder de dynamiske rynker. Rynker, der opstår når musklerne i ansigtet sammentrækkes.

Botulinum-toksin findes i flere former, dog mest som proteiner. Der anvendes dog kun en form for stof indenfor æstetisk kirurgi, nemlig Botulinum toksin type A, der findes i Botox og Dysport. Botox og Dysport forhindrer frigivelsen af signalstoffer mellem nerve og muskel, hvilket får musklerne til at afslappes fuldstændigt.

Indikationer for Botox

Det er meget populært at få foretaget injektioner med Botulinum-toksin forskellige steder i ansigtet, da det midlertidigt kan eliminere eller reducere rynker, specielt i den øvre del af ansigtet. Injektionerne gives sjældent ved munden, på kinderne og hagen.

Studier har vist, at stoffet også er effektivt mod migrænehovedpiner, udpræget svedtendens under armene og muskelspasmer i nakken og ved øjnene.

Hvem er egnet til behandlingen

Ikke alle egner sig til denne behandlingsform. Ved konsultationen er det vigtigt, at du orienterer lægen fuldt ud om alle dine eventuelle sygdomme, da der er flere tilstande, hvor injektioner med botulinum-toksin er kontra-indiceret. Er du gravid eller ammer du, skal behandlingen vente, til du er færdig med dette.

Det er vigtigt, at du har realistiske forventninger og er sund både fysisk og mentalt.

Det er også vigtigt, at du forstår at virkningen af injektionerne kun er midlertidige (virkningen holder sig i 5-6 måneder) og ikke vil give dig den samme permanente effekt, som f.eks. et ansigtsløft eller en kemisk behandling af huden.

Behandling

Botulinum toksin virker på vores ansigtsmuskler. Det blokerer signalet mellem nerver og muskler og forhindrer muskelsammentrækninger, hvilket gør ansigtet mere fladt og glatter huden. Injektionerne gives uden bedøvelse, dog kan man påføre Emla (lokalbedøvende creme) inden behandlingen startes. Toksinet spreder sig 1-3 cm fra, hvor det er sprøjtet ind og kan kun påvirke rynker, der er dynamiske.

Botulinum toksin virker efter 72 timer, men den kosmetiske effekt er synlig efter 2 uger. Toksinet virker effektivt i 5-6 måneder og behandlingen bør kun gentages 2-3 gange årligt. Selvom toksinet i sig selv ikke er skadeligt, kan der dog forekomme mindre bivirkninger i forbindelse med injektionerne. Der kan være smerte forbundet med injektionerne, rødme eller dannelse af små blå mærker og hævelser i de områder, der er blevet injiceret.

Komplikationer

Forbigående bivirkninger kan være: udslæt, smerte, ødemer(hævelser), hjertebanken, hovedpine eller dannelse af bindevævsknuder ved indstiksstederne.

Længerevarende bivirkninger ses sjældent, men kan dog være tilfælde med influenza-lignende symptomer og varige pigmentskader på huden.

Botulinum injektioner kan være en sikker og midlertidig behandling af de fine rynker og linjer i vores ansigt og kan give en midlertidig foryngelse af vores udseende, samtidigt med at være et godt supplement til anden plastikkirurgi i vores ansigt.